Produkcja mięsa wiąże się z dużymi nakładami paszy dla zwierząt – gdyby ziarno przeznaczane teraz na paszę wykorzystać jako jedzenie dla ludzi, moglibyśmy wyżywić dodatkowe 3,5 mld osób.

Tymczasem nasiona rzepaku zawierają ok. 20 proc. białka o wysokich wartościach odżywczych. Dotychczas nie było ono jednak wykorzystywane jako składnik żywności. Technologia NapiFeryn BioTech umożliwia odzyskanie całości białka zawartego w nasionach, co czyni ją unikatową w skali świata.

Zaletą preparatów z rzepaku jest:

– jakość i funkcjonalność uzyskanych białek, tj. ich zdolność do rozpuszczania się, tworzenia pian czy emulsji, czyli takie właściwości, które pozytywnie wpływają na teksturę pożywienia. W związku z tym białka z rzepaku są atrakcyjnymi dodatkami do żywności, zarówno ze względu na ich wartość odżywczą, jak i właściwości technologiczne;

– przewaga nad białkami z soi, które uzyskuje się w warunkach silnie zasadowych. Powoduje to częściową denaturację, czyli uszkodzenie ich struktury, co ogranicza gamę możliwości zastosowania białek sojowych. Tymczasem podczas procesu opracowanego przez NapiFeryn BioTech białka rzepakowe otrzymuje się w ich naturalnej, nieuszkodzonej formie.

Białko rzepakowe na półkach sklepowych

Makaron, słodycze, sosy, napoje czy pieczywo to przykładowe produkty spożywcze, które będą wzbogacone białkiem rzepakowym. Zapotrzebowanie na nie będzie rosło, gdyż jak pokazują statystyki przybywa świadomych konsumentów, którzy ograniczają ilość spożywanego mięsa, wiele osób przechodzi na wegetarianizm lub weganizm. Ten sam trend jest obserwowany w Polsce.

– W Polsce wśród dorosłych jest ponad milion wegetarian (3,2 proc. ogółu). Połowa z nich to weganie (dieta ściśle roślinna), a połowa je także nabiał i jajka. Osoby deklarujące się jako wegetarianie to najczęściej kobiety – co dziesiąta Polka uważa się za wegetariankę (8,9 proc.). Liczni w tej grupie są także ludzie młodzi – do 24 lat (9,8 proc.). (źródło: IBOP Homo Homini, 2013 r.).

– 12 proc. Polaków uważa, że je za dużo mięsa (źródło: OBOP, 2014 r.).

– W Polsce spożycie mięsa (razem z podrobami) spadło z 73,7 kg na głowę w 2010 r. do 67,5 kg w 2014 r., czyli o ponad 8 proc. (źródło: OBOP, 2014 r.).

– W Wielkiej Brytanii dietę wegetariańską lub wegańską stosuje ok. 12 proc. osób, a w grupie wiekowej 16-24 lata aż 20 proc. (źródło: Mintel, 2013 r.).